Erasmus Öğrenci ve Öğretim Elemanı Hareketliliği Programı

25 Nisan 2021 Pazar

Bölümümüz Erasmus Koordinatörlüğü, aynı zamanda Fakülte Uluslararası İlişkiler Koordinatörü olan Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Avcı tarafından 2010 yılından beri yürütülmektedir. Okulumuzun ilk Erasmus hareketliliği 2007 yılına dayanmaktadır. Bu tarihten sonra gerek gelen gerekse giden akademik personel hareketlilikleriyle ikili anlaşmalar oluşturulmuş ve Avrupa’nın çeşitli üniversitelerindeki dostluklarımız pekiştirilmiştir. “Erasmus Intensive Programme” kapsamında Türkiye, Litvanya, Hollanda, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Portekiz olmak üzere 5 ülke ortaklı olarak organize edilen öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği programı her iki yıl aynı ülkede ve aynı konu işlenecek şekilde 6 yıl, 5 akademik personelimiz, 60 öğrencmiz ile sürdürülmüş, intensive programların kapatılmasıyla sona ermiştir.

Özellikle öğrencilerimizin Erasmus hareketliliğine yoğun ilgi göstermesi ve her akademik yıl ve her dönem içinde karşılıklı öğrenci hareketlilikleri gerçekleştirmiş olmamız eğitim programımızın güçlü yanını oluşturmuştur. 2021 senesine kadar toplamda 10 akademik personelimiz anlaşmalı olduğumuz bölümlere eğitim verme ve eğitim alma hareketliliğinden faydalanmak üzere pek çok kez katılmış; bölümümüzü yurtdışından toplam 8 akademisyen çeşitli seferlerde bazen her sene olacak şekilde ziyaret etmiştir. Misafir öğrenci ve akademisyenler için eğitim öğretim planının yanı sıra sosyal aktivitelerin organize edilmiş olması karşılıklı kültürel alışveriş köprüsünün oluşmasında önemli bir etken olmuştur. Bu hareketlilik süreçlerinde üniversitemizin Erasmus Ofisinin tam desteğini arkamızda hissediyor olmamız çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettirme konusunda büyük bir motivasyon kaynağı yaratmaktadır.

Erasmus öğrenci hareketliliği “öğrenim ve staj” olmak üzere iki çeşittir. Bölümümüz öğrencilerinin öğrenim ve staj olmak üzere iki hareketlilikten de faydalanma hakları vardır. Anlaşmalı olduğumuz bölümlerin müfredat programları bizden farklı olduğu için öğrencilerimizin ders eşleşmelerinde sorun yaşamamaları ve dönem uzatmamaları için programdan faydalanmada 4. sınıfı tercih etmeleri önerilmektedir. Ancak dönem uzatmayı sorun etmeyecek olan öğrencilerin 2. sınıftan itibaren hareketliliğe başvurma hakları saklıdır. Bunun yanında müfredat programımız içinde yer alan, 2. ve 3. sınıfın yaz dönemlerinde yapılması zorunlu olan yaz stajlarının staj hareketliliği kapsamında öğrencilerin kendi ayarlayacakları yurt dışındaki kurumlarda veya anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde yapılması dönem uzatmaksızın mümkündür. Bir öğrencinin Erasmus programına başvurabilmesi için gereken şartlar; not ortalamasının en az 2,20 olması ve üniversitemiz Yabancı Diller bölümünün yaptığı veya YÖK tarafından yapılmış sınavlardan geçerli İngilizce dil notunu almaktır. Bu iki puanın ortalaması alınarak tüm başvurular üniversite bazında yüksek puandan itibaren sıralanır ve fakülteler ile bölümlerin kontenjanları oranında asil ve yedek adaylar Erasmus Ofisi tarafından belirlenir. Adayların ilan edilmesinin ardından learning agreement veya internship agreement belgelerinin hazırlanması öğrenci ve koordinatörümüzün iş birliği ile devam eder. Öğrencinin hibe anlaşması ofis tarafından yapılır. Öğrencinin hareketliliği tamamlandıktan sonra transkriptinde yer alan notları bölüm kurulu onayına sunulur ve öğrenci işlerinin de onayı ile birlikte kendi transkriptine işlenir. Ayrıntılı bilgiler ve başvuru tarihleri için lütfen erasmus.ibu.edu.tr sayfasını yakından takip ediniz.

 İkili Anlaşmalarımız:

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünün anlaşmalı olduğu okullar aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Bu tablonun daha ayrıntılı versiyonu Erasmus Ofisinin web sayfasındaki ikili anlaşmalar listesinde yer almaktadır.

ÜLKE ADI

ÜNİVERSİTE ADI

WEB SAYFASI

Czech Republic

Charles University in Prague

https://cuni.cz/UKEN-1.html

Germany

Karlsruhe Baden-Württemberg Cooperative State University

https://www.karlsruhe.dhbw.de/en/ex

Lithuania

Lithuanian Sports University

http://www.lsu.lt/en/studies/exchange-students

Lithuania

Klaipeda University

http://www.kvk.lt/en/

Macedonia

St Kliment Ohridski University

http://www.uklo.edu.mk/

Macedonia

Goce Delcev University

http://www.ugd.edu.mk/

Poland

The State College of Computer Science and Business Administration in Lomza

http://pwsip.edu.pl/

Poland

Zamosc University of Management and Administration

http://eng.wszia.edu.pl/international-cooperation/

Poland

The President Stanislaw Wojciechowski State University of Applied Science in Kalisz

http://www.pwsz.kalisz.pl/?internatio

Portugal

Escola Superior de Saude do Alcoitao

http://www.essa.ptl/

Romania

Univeritatea Constantin Brancuşi din Targu-Jiu

http://www.utgjiu.ro/rel_int_en/?pag=