Tanıtım

Lisans Programı / Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Kuruluş
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan dört yıllık lisans programıdır. Eğitim-öğretimine AİBÜ 19 Ocak 1995 yılı, 12 nolu senato kararı ile 1996-1997 eğitim öğretim döneminde başlamıştır. İlgili Kanun Maddesi, senato Kararı ve Sağlık Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan protokol gereği yetkisini almıştır.

Cumhurbaşkanlığının 25.01.2019 tarih ve 669 sayılı kararı ile 2018-2019 öğretim yılının bahar döneminde eğitim-öğretime Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde devam etmektedir. Bölümümüzde, Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD, Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD, Geriatrik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD ve Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD ve Pediatrik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalları bulunmaktadır. Bölümümüz lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora eğitimleriyle de akademik personel yetiştirme ve bilimsel araştırmalar ile bilime destek olma konusunda hizmet vermektedir.

Bölümümüzün eğitim programının amaçları şu şekildedir:

-Doğuştan veya sonradan gelişen hastalık ve/veya kazaların yol açtığı özürler nedeni ile bağımlı olan kişilerin fiziksel fonksiyonlarını geliştirerek bireysel, sosyal ve mesleki açıdan toplum içinde gelebilecekleri en üst bağımsızlık düzeyine getirilmelerini sağlayan; 

-Sağlıklı kişilerin yaşam kalitelerinin yükseltilerek hastalık ve kazaların önlenmesi ve böylece sonradan oluşabilecek engellilik oranının azaltılmasında etkin görev alan ve bu bağlamda koruyucu rehabilitasyon çalışmalarına yön veren; 

-Hastalıklar sonrasında uygulanan tedavi dönemlerinde hastanede yatış ve iyileşme sürecini kısaltarak kişilerin bir an önce eski sağlıklarına kavuşması için rehabilitasyon yöntemleri geliştiren;

-Kazandıkları akademik bilgi ve becerileri, bireyin ve toplumun sağlığını geliştirmek için kullanan, modifiye eden, yaratıcı çözümler üreten, yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme becerisine sahip, güncel teknolojiye hakim, insan haklarına saygılı, etik değerlere bağlı, farklı disiplinlerle çalışma becerisine sahip, çağdaş, mesleki ve bilimsel alanda yetkin fizyoterapistlerin yetiştirilmesidir.

Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan lisans diplomasına sahip bireylere “Fizyoterapist” unvanı verilir.
 

Bölüm Tanıtım Videosu için tıklayınız. 

Öğrencimizin hazırladığı bölüm tanıtım metni için tıklayınız.

Bölüm Oryantasyon Dökümanı için tıklayınız. 


Kabul ve Kayıt Koşulları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavdan yeterli taban puanı alan adaylar Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Dikey ve yatay geçiş ile gelen öğrencilerin daha önceki programlarından aldığı ve başarılı olduğu dersler, programa uygunluğu değerlendirilerek kurulların (bölüm ve yönetim kurulu) uygun görmesi halinde kabul edilir ve öğrenci kurulun uygun gördüğü sınıftan başlayarak eğitimine devam edebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Mevcut programdaki zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayarak 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması ve toplam 240 AKTS ile mezun olabilirler.

Program Profili
Anatomi, fizyoloji gibi temel tıp bilimlerinin oluşturduğu temel bilgi ile donatılmış öğrenci, 1. sınıftan itibaren vaka dersleri ile aktif öğrenme programına adapte edilir. Bu yıldan itibaren meslek hakkında genel bilgiler, meslek yasası, fizyoterapistin görev ve sorumlulukları konusunda bilgi sahibi olmaya başlar. 2. sınıfta klinik bilimler ile birlikte mesleki konulara yönelik dersleri almaya başlar. 2. sınıfın sonunda, yaz döneminde zorunlu yaz stajını yapar. 3. sınıf daha çok rehabilitasyon çalışmalarına yönelik derslerin başladığı bir yıldır. Pratik ve teorik çalışmalar paralel olarak ilerler. Yıl sonunda zorunlu yaz stajına devam edilir. 4. sınıfta ilimizdeki çeşitli hastanelerde aylık stajlara gidilir ve süpervizör eşliğinde aktif hasta alınır. Bu yıl içinde çeşitli konularda seminerler, bitirme projeleri hazırlanarak öğrenci mezuniyete hazırlanır.
Program Çıktılarına ulaşmak için buraya tıklayınız.

Mezunların İstihdam Profilleri
Okulumuzdan fizyoterapist olarak mezun olan bireyler kamu sektörü ve özel sektörde kolaylıkla iş bulma şansına sahiptir. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, dal merkezleri, spor salonları gibi kurumlarla beraber üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışmak mümkündür.
 
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini tamamlayan adaylar lisansüstü programlara Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ve yabancı dil sınavının sonucuna ve üniversite kurullarının belirlediği (taban) not ortalamasına göre kabul edilir.
 
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.


Bölüm Olanakları
Bölümümüz 3000 metrekare alan üzerine kurulu kendi binasında eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Binamızda her sınıf için bir derslik, pratik eğitim üniteleri mevcuttur. Öğrenciler için sosyal aktivite alanı bulunmaktadır. Bir adet masa tenisi masamız mevcuttur. FTR topluluğuna üye olup sosyal faaliyetlere aktif katılım mümkündür. Her yıl yapılan öğrenci temsilcisi seçimleri sonucunda temsilci olmaya hak kazanan öğrenci okulumuzu çeşitli aktivitelerde temsil etmektedir. Kız ve erkek öğrenciler için oluşturulan basketbol, voleybol ve futbol takımlarıyla sportif faaliyetlerimize katılım mümkündür. Okulumuzda her güz dönemi başlangıcında aramıza yeni katılan öğrenciler için 'Hoş geldin' partisi, aramızdan ayrılacak olan 4. sınıf öğrencileri için de bahar dönemlerinde 'Hotpack' partileri organize edilmektedir. Bunların yanı sıra piknik, baharı karşılama partileri, okul gezileri ile öğrenci ve öğretmenlerimiz iç içe sosyal aktivitelerde bulunmaktadırlar. Erasmus programı ortaklıklarımız sayesinde öğrenci ve öğretmenlerimiz yurt dışına eğitim için gidebilmekte ve yurtdışından gelen misafirlerimizi ağırlayabilmekteyiz.

Bölümümüze ait malzeme listesi için buraya tıklayınız.

Mezuniyet Koşulları
Mevcut programdaki dersleri başarıyla tamamlayarak 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması ve toplam 240 AKTS'yi tamamlamış olmak.


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eylem TÜTÜN YÜMİN
BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Tel: 0374 253 46 61/4101-4119